Mare atenție la escrocii telefonici!


Mare atenție dacă vă sună cineva pe telefonul fix și vă spune că ați câștigat un premiu în euro. Situația stă în felul următor:

un individ vă sună pe telefonul fix și pretinde că e din partea Romtelecom. Vă cere numele, vârsta și profesia, ultima factură de la Romtelecom și vă întreabă dacă este achitată. Vă spune că ați fost extras de calculator ca fiind câștigătorul unui premiu de fidelitate în valoare de 10.000 de euro. Pentru a intra în posesia acestei sume trebuie să deschideți un cont bancar, indiferent de banca pe care o alegeți, și să achitați un comision (pentru legalizare acte notariale) în valoare de 930 de lei la Western Union.

Pentru confirmarea celor spuse de el, pretinde că vă va face legătura cu directorul executiv Romtelecom Adrian Dumbravă și cu un notar ales de ei. Pe tot parcursul procesului (deschidere cont, virare bani în contul de la Western Union) telefonul trebuie să rămână deschis pentru a se înregistra telefonic procedurile amintite mai sus (ba mai și pretind că telefonul o să fie ascultat de SRI și Poliție).

După ce s-a efectuat transferul acelui comision, banii vor fi virați în contul deschis la banca aleasă în maxim 15 minute (timp se verifică datele și corectitudinea transferului).

Individul este foarte insistent, subliniind de câteva ori că este vorba de o sumă foarte mare de bani, iar comisionul de 930 de lei este o sumă mică plătită pentru un câștig așa de mare. Ține de la început să precizeze că totul este făcut cât mai confidențial, tocmai pentru a se evita fraudele și escrocheriile, de aceea nici nu este făcută publică pe internet sau la posturile de televiziune această fidelizare în bani; face asigurări că totul este foarte legal (aduce aminte, printre altele, de FISC).

Nu dă termen de gândire, totul trebuie făcut în ziua în care se primește apelul telefonic. Dacă se cere un număr de telefon pentru a fi contactat, nu dă nici unul, cerând el în schimb un număr de mobil pentru a fi în legătură continuă cu voi pe tot parcursul tranzacției. Când apelează pe fix nu apare nici un număr pe display-ul telefonului.

Am fost sunați chiar azi de individ și abia am reușit să scăpăm de el. Am găsit pe net un articol în care se preciza o escrocherie asemănătoare, în octombrie 2011, atunci fiind însă vorba de alte sume. După încheierea apelului,am sunat la Romtelecom unde am luat legătura cu una dintre operatoare. Aceasta mi-a spus că se știe de această escrocherie, doar că nu au cum să-i împiedice, pentru că cel mai probabil sună de pe număr ascuns sau cartele telefonice. Am insistat să pună pe site-ul lor un comunicat, pentru a-i avertiza pe toți abonații Romtelecom să nu cadă în plasa escrocilor.

Până (și dacă) o să se facă ceva în privința asta, fiți foarte atenți la ce telefoane primiți și de la cine!

Reclame

Tag-uri:, , , ,

34 de gânduri despre „Mare atenție la escrocii telefonici!

 1. adriana decembrie 10, 2014 la 7:25 pm Reply

  Si eu am fost pacalita

  • adriana decembrie 10, 2014 la 7:29 pm Reply

   Am fost sunata de un anumit adrian dumbrava pe numele real Ciorobea Ionut Ciprian si de directorul adjunct Stroe Razvan numele real Mamaligaru Ionut ambi fiind incarcerati intr-un penitenciar pt faptele lor deci le doresc anii multi de inchisoare!!

 2. Andreea noiembrie 21, 2014 la 12:35 pm Reply

  Astazi m-a sunat un nemernic tot pt a ma anunta ca nr meu a fost ales castigatorul sumei de 8.500 lei.Naivitatea mea m-a facut sa-i dau CNP-ul si apoi am cautat pe net si am vazut cine ar putea fi,tot asa s-a recomandat ca Adrian Dumbrava.Ar trebui sa merg la politie ?

 3. cineva ianuarie 15, 2014 la 2:46 pm Reply

  Atentie!!!!!!!!!! „Dumbrava Adrian”, pe numele adevarat Porogean Danut a fost descoperit de catre criminalisti. El suna din penitenciar, nu conteaza care, pentru excrocherii. Individul face deja ani grei de puscarie pentru viol, urmand a i se intocmi dosar penal si pentru excrocherii la judecatoria de pe langa Bucuresti. DEci a fost prins impreuna cu intreaga retea!!!!!!!!!!

 4. M P Iasi iunie 28, 2013 la 11:02 am Reply

  Astazi, 28 iunie 2013, escrocul a lovit din nou. A incercat sa ma pacaleasca ca este de la Romtelecom si ca am castigat 20000 ron. Pentru a intra in posesia „premiului” ar fi trebuit sa ma prezint la sediul central BCR din Iasi in maxim 180 de minute. Imi cerea si anumite date bancare ( numar de cont,etc.), profesia si numele complet.
  Fiti foarte atenti la acesti escroci, nu-i lasati sa va pacaleasca!

 5. dav aprilie 19, 2013 la 3:41 pm Reply

  un individ cu numarul telefomn 0763837629 este un mare escroc ,suna persoane spunand ca este de la coca cola si te intreaba cum te numesti dupa care iti spune ca ai castigat atentie mare.

 6. alin martie 26, 2013 la 5:30 pm Reply

  nu puneti botul la asa ceva
  cine da premii de pomana

 7. ana martie 16, 2013 la 11:48 am Reply

  Si la noi acasa a sunat azi,de pe un . mobil 767012240 un anume escroc care a spus ca se numeste Laurentiu Stroe,sef compartiment Romtelecom,si ca trebuie sa cumparam 10 cartele cosmote si apoi ne aduce cistigul de 5000Euro fidelitate fata de Romtelecom,care se va face public la Antena 1 la ora 18 in data de 16 ie 2013. Oare serviciile,care asculta pe toata lumea …pe escrocii astia nu ii asculta,ca sa ii bage la puscarie?Ar trebui sa ii asculte si sa ii adune pe toti la televizor sa ni arate,caci cred mai mult ca sigur ca au ramificatii in toata tara.

 8. Costache Jeny martie 7, 2013 la 1:47 pm Reply

  de ce nu ia masuri politia daca stie despre persoana Dumbrva si se ocupa cu asa smecherii??/ce face politia sunt mana in mana si chiar cu salariati din cadru Romtelecom si al bancilor???au personal romtelecom de ascultare la „strict secret” de ce nu pun capat acestor indivizi???
  ce fel de serviciu este acest western union ca nu au rigori ale legii sa stie cine sunt aceste persoane care primesc banii pretinsi sa intrebe bancile prin care se fac acest serviciu de trimitere …numai daca cunosc aceste persoane despre care sunt in discutie…sa extinda modul de a se putea verifica cu adresa clara cu cod numeric personal nu numai cu un oarecare cod pe care ti-l cer la primirea banilor sau ma rog in jocul lor necurat..de ce nu se sesizeaza Romtelecoom sa-si puna oameni competenti la ascultarea telefoanelor si sa-i depisteze la timp pe faptasi in timpul jocului,nu???
  cum poate sa actioneze cu sange rece

 9. Marioara Popescu martie 2, 2013 la 7:08 pm Reply

  Si eu am fost contactata , din partea Romtelecom, dar prin posta si am fost anuntata ca am castigat un premiu de fidelitate ;o geanta sport! Se specifica, ca e fara obligatii si sa ma prezint in decurs de o luna la o adresa din Timisoara :Calea martirilor 62. Eu cred ca este tot o teapa! Am sa ma informez la nr.1930 sa vad daca a existat o asemenea extragere !( am sa revin cu informatia pe care o voi primi.)

 10. Andrei ianuarie 23, 2013 la 4:59 pm Reply

  Salut,astazi 23.01.2013 a fost contactata mama mea in legatura cu asa ceva,am taraganat putin conversatia,avand intentia sa sun la romtelecom de pe mobil,aceleasi povesti ca mai sus numai ca n-am apucat sa sun in acelasi timp la ei pentru ca a inchis,mentionez faptul ca tipul era foarte agresiv in vorbire si spunea ca el n-a sunat sa se targuiasca,ca a fost o tragere la sorti fulger ca numai 10 numere din toata tara au fost extrase,la cate telefoane din astea am primit in ultima vreme,daca eram atat de norocos si jucam la loto,castigam de 20 de ori,nu va lasati pacaliti,nu dati datele personale,sau alte data,nu trimiteti bani,daca chiar castigati un premiu,firma care organizeaza tombola sau extragerea etc trebuie sa faca anuntul public inainte,este si lege pentru asta si inca ceva,trebuie sa participi la o tombola ca sa poti castiga ceva,va multumesc!

 11. gabriela ianuarie 14, 2013 la 9:31 pm Reply

  acelasi lucru mi sa intamplat si mie azi de dimineata 14.01.13 …m-am trezit ca sunt sunata de un anume domn de la romtelecom care ma instiinta ca nr meu a fost extras …bla bla bla si urmeaza sa intru in posesea sumei de 30000 de ron daca rasp la 3 intrebari de cultura generala….prima intrb:cand au murit sotii Ceausescu? a doua:ce culoare are cartela de cosmote? si a treia: unde este sediul de decernare a premiilor din romania? a inceput sa-mi zica si mie de ceva cont si mi-am inchipuit eu nu nu poate fi ceva serios si nu am mai continuat discutia. urat din partea lor!!!

 12. gabi ianuarie 13, 2013 la 10:44 am Reply

  Buna ziua! Acelasi individ care s-a prezentat ca fiind Adrian Dumbrava din partea Romtelecom m-a contactat astazi, mentionand ca am castigat suma de 5000 EUR la o tombola organizata de Romtelecom. Am realizat imediat ca este o escrocherie si l-am expediat.
  Mare atentie la escroci!!

 13. MICHAELA HALISKI decembrie 20, 2012 la 10:10 pm Reply

  Eu sunt acum in aceasta situatie.

 14. Florentin Ivanov decembrie 8, 2012 la 3:35 pm Reply

  Pe data de 06.12.2012 am fost contactat de acest pacalici care afirma ca am cistigat 5000 de ron pentru care trebuie sa platesc o taxa de 300 ron .

 15. Anish decembrie 2, 2012 la 1:49 pm Reply

  Buna ziua la toata lumea,si eu la randul meu am fost sunata pe telefon si a inceput cu detalii ca Antena 1 si Romtelecom au facut o tombola si am castigat 10.000 de euro.Si s-a dat drept directorul firmei Romtelecom ( numele spus de el este Stoica),Nu l-am crezut nici o secunda si l-am lasat sa revina cu un telefon ,k sa ii spun vreo 2.

 16. fl.poenaru noiembrie 19, 2012 la 10:43 pm Reply

  nenorociti rau.daca as prinde unul din astia care se ocupa cu asa ceva i-as da o bataie de nu s-ar ridica din pat cel putin o saptamana

 17. Ioan R. noiembrie 3, 2012 la 4:07 pm Reply

  Am revenit la câteva ore după precedentul comentariu. M-a „ros” continuu întâmplarea cu „premiul” de fidelitate. Am căutat în memoria telefonului fix şi am găsit numărul de pe care am fost sunat. L-am apelat şi eu la rândul meu, spunând că m-am răzgândit şi că vreau premiul, fără a mai cere dovezi suplimentare de seriozitate. A „muşcat” şi a zis că, aşa cum îmi spusese, să cumpăr cartele Cosmote şi…atunci m-am enervat şi i-am zis: Vezi că mincinoşii trebuie să aibă memorie bună; mie mi-ai cerut să depun 300 RON, într-un cont ce îmi va fi anunţat dacă mă hotărăsc, ori azi e sâmbătă. Cred că ai încurcat fraierii, nu mai ştii la care, ce ai cerut. Numărul e:0760153572. Oare se poate da în urmărire?

 18. Ioan R. noiembrie 3, 2012 la 12:06 pm Reply

  Feriţi-vă de escroci! Eu am căutat pe net veşti despre un eventual premiu de fidelitate de la Romtelecom doar acum, după ce cu câteva minute în urmă am fost sunat pe telefonul fix de un anume Sebastian Alexandru. Acesta m-a anunţat într-un limbaj foarte afectat (stimate domnule Ioan etc…) cum că aş fi fericitul câştigător al unui premiu de fidelitate de 5000 euro net, deoarece mi-a fost deja impozitat cu 16%. Urma ca eu să fiu de acord cu deschiderea unui cont la BRD şi mă ruga să optez pentru euro sau lei, dar, …trebuie să achit în prealabil 300 ron pentru deschiderea contului. Am văzut că se grăbea, de la început am intrat la bănuieli, l-am dus cu vorba cât am putut, am cerut o dovadă în plus şi am întrebat de ce nu se livrează ceva şi în scris, dacă e aşa treabă serioasă, sau de ce nu se anunţă prin reţeaua Romtelecom sau pe saitul instituţiei. Apoi, văzând că nu sunt de păcălit, a închis brusc, înainte de a fi apucat eu să spun „caută-ţi alt fraier”. chiar că asemenea fapte trebuie publicate pe cât mai multe căi, pentru a avertizaţi viitorii eventuali păcăliţi, în dosinţa lor de un câştig picat „din cer”. Toate cele bune şi , aşa cum am scris şi la început, feriţi-vă de escroci. Dacă nu ar fi fraierii, şmecherii ar muri de foame. (vorbă veche)

 19. Georgeta august 28, 2012 la 4:56 pm Reply

  Acum cateva minute m-a sunat si pe mine „domnul director executiv” Adrian Dumbrava de pe numarul de telefon 0765 302 663, cu aceeaşi placa…..castigator…premiu…10.000 euro. In final, dorea sa cumpar cartele telefonice cosmote de 55 euro si sa-i spun seriile, pentru confirmarea premiului.
  ATENTIE MARE LA ESCROCI!!!!

 20. cosmin august 20, 2012 la 10:19 pm Reply

  Si eu am fost sunat astazi de un tip care s-a prezentat fiind directorul de la romtelecom brasov,sa ma anunte ca am participat la un concurs si ca am castigat 10.000 Euro,si apoi a inceput sa imi zica ca trebuie sa nu inchid telefonul si a inceput sa imi zica ca trebuie sa virez intr-un cont 2000 lei, si apoi m-a intrebat in ce banca sa imi faca contul,eu am spus in bcr ,apoi mia spus ca jumate sa ii platesc la o o alta banca intrun final am inteles ca nu trebuia sa fac nici o plata in bcr ca nu ar avea acel serviciu……….
  La care zic eu o banca asa mare sa nu aiba (era vorba de bcr principal)si asa sa-u dat de gol,ba chiar m-ai dat si numele directoarei (intre timp l-am pus pe fiumeu sa verifice si mi-a spus ca nu exista acel nume)apoi mi-am dat seama ca e frauda si am inceput sa ii injur

 21. ion august 20, 2012 la 2:54 pm Reply

  mi -a intimplat si mie aceeasi poveste numai ca eu trebuia sa platesc 5% din 20000 euro, adica exact 1000 de euro. a parut suspicios in momentul in care a cerut ca plata sa fie facuta astazi, fara intirziere. Cind m-a sunat pe mobil cu numar ascuns si mi-a zis ca trebuie sa-l tin deschis pina la efectuarea platii in cont mi-am dat seama ca este escrocherie. In final am primit o injuratura de genul sa-mi bag ….. in mortii matii.
  Stau si ma intreb daca pentru astfel de fapte legea nu ar trebui sa fie extrem de aspra

 22. iancu mihaita august 8, 2012 la 9:36 am Reply

  am fost sunat si eu de dumbrava adrian.chiar a lasat si 2 numere de telefon 0214065006 si 0760 981 498.din fire sunt foarte suspicios si am cautat pe net informatii despre aceasta tragere la sorti si am avut confirmarea ca este escrocherie.

 23. Sorin N. iunie 27, 2012 la 1:23 pm Reply

  am fost si eu sunat azi 27 iunie 2012 de acealasi domn asa zis director romtelecom Dumbrava Adrian, tocmai ce s-a terminat tombola de castig pentru abonatii fideli, asa ca am castigat suma de 10.000 euro , mai trebuie sa platesc o taxa de notariat 740 Ron prin care cica sunt de acord cu primirea premiului.Si-a dat doua numere de telefon pentru a pastra contactul 0214065006 si 0766993920. Totul trebuie tinut cat mai discret pana la ridicarea premiului, l-am trimis la plimbare dupa care a sunat inca o data, foarte insistent, si i-am spus ca ii apare numele fictiv cred pe net la cautati pentru frauda prin telefon….si mi-a inchis telefonul…

  • chocollat iunie 28, 2012 la 11:45 am Reply

   Cei de la Romtelecom au început acum să distribuie în plicurile cu facturi și un flyer în care, pe scurt, avertizează abonații să fie foarte atenți la orice telefoane primite unde apelantul le spune că au câștigat o sumă mare de bani fără a participa la vreun concurs și să nu fie de acord să dea vreo sumă de bani apelantului, fiindcă este o escrocherie. Îmi pare rău că am aruncat plicul, fiindcă au înființat și o linie specială unde se pot reclama aceste telefoane.

   E bine, totuși, că au început să se ia măsuri și din partea lor, așa va afla cât mai multă lume.

   • Dan Dumitrașcu iulie 2, 2012 la 4:52 pm

    Slabut, mie mi-a spus si ca apar la televizor pe antena 1. O sa vina o echipa la o jumate de ora dupa teoretica plata a taxei, care la mine a fost doar de 640 RON (un mizilic). Voi nu o sa fiti celebri, in schimb eu da!!!

 24. romtelecom mai 19, 2012 la 1:31 pm Reply

  totul este adevarat.

  • chocollat mai 19, 2012 la 1:38 pm Reply

   Dacă prin „totul” te referi la felul în care se încearcă fraierirea oamenilor atunci așa este, e adevărat.

 25. ginuca martie 16, 2012 la 12:16 pm Reply

  Nu le mai merge la escroci . S-a desteptat lumea. Mi s-a intamplat chiar azi ,cand un ins s-a prezentat a fi un director la anume departament din min. comunicatiilor, solicitandu-mi sa-i confirm numele, dupa care a inceput o introducere ce nu se mai termina. L-am intrerupt spunandu-i sa treaca la obiect, a mai continuat , ca in final sa-mi spuna ca sunt castigatoarea unui premiu de fidelitate la romtelecom in val. de 10.000 lei. la intrebarea mea , in schimbiul a ce ? , mi-a inchis telefonul.
  Este foarte grav , ca pe acesti escroci nu-i depisteaza nimeni, lasandu-i sa jefuiasca pe unii oameni in varsta . Insa pe unul care a furat o paine , o conserva sau alte lucruri mai marunte , ii aresteaza si condamna imediat.

  • chocollat martie 20, 2012 la 10:43 am Reply

   Din păcate cei care săvârșesc infracțiuni grave scapă destul de ușor, pentru că au bani și influență. Vreau să prind ziua în care vom putea spune că trăim într-o lume corectă, în care fiecare își primește pedeapsa (sau răsplata) după cum merită cu adevărat.

 26. victoria februarie 3, 2012 la 11:10 am Reply

  da, sunt si astfel de escroci
  si mama mea, in varsta de 83 de ani a fost contactata, dar ea a fost mai isteata decat el si l-a trimis la plimbare

 27. Z februarie 3, 2012 la 3:08 am Reply

  Lăcomia se plătește. Nu poți să le ai pe toate. Și–o merită, la fel cum își merită și ăia banii pentru muncă.

 28. Anca februarie 2, 2012 la 4:19 pm Reply

  Este foarte foarte bine ca incep bloggerii sa scrie tot mai des despre aceste intamplari!
  Am povestit si eu o intamplare asemanatoare petrecuta a treia zi de Craciun: http://ancagilca.com/cum-am-castigat-50-000-ron/

  Pe noi, cei care citim mereu stiri si bloguri, nu vor reusi sa ne pacaleasca insa cei mai in varsta sau cei mai naivi si neinformati sunt victime usoare.

  • chocollat februarie 2, 2012 la 4:56 pm Reply

   Escrocii de genul ăsta încep să se perfecționeze și să creeze scenarii din ce în ce mai plauzibile și mulți ar putea cădea în plasă.

   Am citit la tine în articol că pe tine te-a și înjurat. Eu am scăpat fără înjurături, dar cu greu l-am convins că nu dispun de banii necesari pentru ”comisionul” cerut, tot dădea argumente cum că e o sumă mare ce voi primi după și merită efortul. Până la urmă a renunțat, mai ales că i-am zis că mi se pare că prea se grăbesc (ca să intru chiar azi în posesia premiului), mai ales că de obicei pentru sumele de genul ăsta (și orice fel de premiu/câștig în general) ai o marjă de timp în care le poți ridica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: